Édesanyám a születésnapjára kapott két kiló gyönyörűen felkockázott kecskehúst egy nagyon kedves ismerősünktől. Kóstolni már kóstoltam kecskepörköltet, de még egyikünk sem készített, így közösen láttunk neki a főzéshez.
Sokan viszolyognak a kecskehústól, pedig nagyon finom. Aki szereti a vadételeket, vagy a birkahúst, nem csalódik ebben a pörköltben. Aki pedig eddig nem kóstolta, ki kell próbálnia.
Kecskepörkölt Ujszászi módra |
Hozzávalók 6 főre:
2 kg kecskehús felkockázva
Páchoz: 1 dl napraforgóolaj, 1 evőkanál Delikát 8 ételízesítő, 2 evőkanál Piros Arany, 1 lapos evőkanál só, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, 2 dkg apró kockára vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál frissen őrölt fekete bors, 1/2 mokkáskanál őröl köménymag, 1 közepes babérlevél három részre törve, 10 levél rozmaring.
Pörkölthöz: 1 nagy vöröshagyma, 1 közepes paradicsom, 1/4 pritamin paprika, 2,5 evőkanál zsír, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 evőkanál Piros Arany, 3-4 karika csípős paprika, 0,5 dl víz, só ízlés szerint.
A kecskehúst bő vízben megmostuk, majd tésztaszűrőn lecsepegtettük, kb. másfél órán keresztül.
Közben a pác hozzávalóit összekevertük, majd a lecsepegtetett húst belefogattuk. Jól zárható műanyag edénybe tettük, és 24 órára a hűtőszekrénybe tettük pácolódni.
Másnap a pörkölt alaphoz a vöröshagymát felkockáztuk, a paradicsomot és paprikát feldaraboltuk. Zsíron a vöröshagymát, paradicsomot és a pritaminpaprikát megpirítottuk, vigyáztunk arra, hogy a vöröshagyma világosbarna színt kapjon. Levettük a tűzhelyről és hozzáadtunk 1 evőkanál őrölt fűszerpaprikát, összekevertük, majd hozzáadtuk a húst is. Újabb keverés, ráöntöttük a vizet, visszatettük a tűzhelyre és lassú lángon elkezdtük főzni.
Ízesítettük még 1 evőkanál őrölt fűszerpaprikával, Piros Arannyal és csípős paprikával. 2 és fél óráig főztük.
Kecskepörkölt Ujszászi módra |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése