Mediterrán cipó |
50 dkg tönkölybúza fehér liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 3 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt sajt, 20 levél rozmaring, 8 szem olívabogyó, 1 kávéskanál só
A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe egy kis mélyedést nyomok. Belemorzsolom az élesztő, rászórom a cukrot, 0,5 dl langyos vizet csorgatok rá. Letakarom a tálat egy konyharuhával és negyed órát állni hagyom.
Elkeverem a lisztet, hozzáöntöm az olívaolajat, beleteszem a zúzott fokhagymát, az apróra vágott olívabogyót és rozmaringot, a reszelt sajtot, sót, majd összedagasztom.
A jól kidolgozott tésztát konyharuhával leterítem és duplájára kelesztem. A megkelt tésztát finoman, laza mozdulatokkal átgyúrom és két cipót formálok belőle. Vízzel megkenem a cipók tetejét és éles késsel megvárom kereszt alakban. A cipókat sütőzacskóba csúsztatom, lezárom, több helyen megszurkálom a zacskót. 190 fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
A zacskóból kiveszem és rácson kihűtöm.
Mediterrán cipó |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése