Rengeteg palacsinta recept található, az alap palacsinta tészta százféleképpen variálható. Ma megkért egyik kolléganőm, hogy küldjek neki egy olyan receptet ami nem ragad, nem tapad, egyszerűen elkészíthető. Elővettem a közel 30 éves szakácskönyvem és a kérésnek eleget téve, íme a recept:
Hagyományos palacsinta |
Hozzávalók 12 darab normál méretű palacsintához:
1 tojás, 1 kávéskanál barna cukor, 15 dkg tönkölybúza fehérliszt (lehet sima búzaliszt is), 3 dl tej, csipet só, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 0,5 dl napraforgóolaj, 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz.
A tojást elkeverem a cukorral, sóval. A szódabikarbónát belekeverem a lisztbe. A tojáshoz hozzáadom felváltva kisebb adagokba a lisztet és a tejet, közben jól kidolgozom, hogy csomós ne legyen. A tészta tejszínsűrűségű lesz, letakarom és fél órát pihentetem.
A pihentetés után hozzáöntöm az olajat és az ásványvizet, majd jól összekeverem. A palacsinta sütőt forró felmelegítem, ha nem kerámia a sütő belseje, akkor enyhén minden palacsinta sütése előtt vékonyan megolajozom. Egy kisebb merőkanálnyit öntők a sütőbe, amikor kezd világosbarna lenni a palacsinta széle
Hagyományos palacsinta |
megfordítom és a másik felét is megsütöm.
Hagyományos palacsinta |
A kihűlt palacsintákat lekvárral töltöttem meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése