2014. december 4., csütörtök

Borkrémleves aszalt áfonyával

Már a karácsonyra készülődök és próbálom összeállítani a karácsonyi menü ételeit.
Borkrémleves 
Hozzávalók:
2 dkg aszalt áfonya, 3 dl fehér bor (félédes), 1,5 dl víz, kis rúd (4-5 cm) fahéj, 5 db szegfűszeg, 5-6 szem ánizsmag (vagy egy egész csillagánizs), 2 tojás, 1 evőkanál barna cukor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál kifacsart narancs leve, szerecsendió a díszítéshez

Aszalt áfonyát 0,5 dl borba beáztatom. 2,5 dl bort 1,5 dl vízzel, a fahéjjal, szegfűszeggel és ánizsmaggal összeforralom. Közben a két tojást szétválasztom. A tojássárgákat barna cukorral habosra keverem, majd a tejföllel továbbkeverem és végül hozzáadom a tejszínt is. A tojásfehérjét kemény habbá verem.
A felforrt borból kiveszem a fűszereket és egy merőkanállal kis adagokban folyamatos keverés mellett a tojássárgás keverékhez adom, majd visszateszem a tűzhelyre és közepes lángon folyamatos keverés mellett továbbfőzöm. Nem szabad forralni! Kicsit besűrűsödik, leveszem a tűzhelyről és hozzáadom a kifacsart narancs levét, a mézet. Kanalanként hozzáteszem a tojásfehérjehabot és kézi habverővel simára keverem.
Tálakba szedem, a leszűrt áfonyával ízesítem és a tetejére szerecsendiót reszelek (de el is hagyható, vagy fahéjjal is megszórható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése