2014. augusztus 19., kedd

Vadas pulykahússal és burgonyagombóccal

Az eredeti vadas marhahússal készül, de igazából nem szeretem a marhahúst, viszont a vadas ízét imádom, ezért készítem pulykahússal. 
Vadas pulykahússal és burgonyagombóccal
Vadas mártást 10-10 dkg karikára vágott sárgarépából, petrezselyemgyökérből, 10 dkg apróra vágott vöröshagymából és 30 dkg pulykahúsból készítem. 1 teáskanál tengeri sóval, 1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete borssal, 1/2 kávéskanál köménymaggal és 3 darab nagyobb babérlevéllel ízesítem. Egy fazékba teszem a hozzávalókat és felöntöm 7 dl vízzel, majd puhára főzöm. 

Tányérra szedem a főtt húst és nagyobb szeletekre vágom. A zöldségeket a lével összeturmixolom és visszateszem a tűzhelyre és lassú tűzön főzőm továbbá. 1 teáskanál mustárt, 1 evőkanál tejfölt és 2 evőkanál tönkölybúza fehér lisztet csomómentesre keverek, öntök hozzá 1 merőkanállal a vadas alapból és simára keverem. Szép lassan, folyamatos keverés mellett behabarom a vadast és még 4-5 percig lassú tűzön összefőzöm, hogy besűrűsödjön. 
A burgonyagombóchoz közben meghámozok 4 szem közepes sárga burgonyát (kb. 20 dkg lesz főzve) és sós vízben puhára főzöm. Még melegen összetöröm és hagyom kihűlni. Hozzáütök 1 egész tojást, 6 dkg tönkölybúza fehér lisztet és összegyúrom. Hengert formálok belőle, ujjnyi vastagra vágom és gombócokat formálok belőle. Sós vízben kifőzöm. A gombócok a víz felszínére jönnek, 3-4 percet főzöm és kiszedem. 
A vadas mártásba beleteszem a szeletekre vágott húst és a kifőtt gombócokat, állni hagyom, majd tálalom. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése