2014. október 29., szerda

Tönköly vajas kifli

A házi pékáruk illata és íze semmihez sem fogható, és ráadásul a kelt tészta készítése szerintem az egyik legegyszerűbb. Ha valaki első kelt tésztáját türelmesen megcsinálja, utána mindig imádni fogja. Ehhez adok most egy kis segítséget!
Tönköly vajas kifli
30 dkg tönkölybúza fehérlisztet tálba szitálok, és kis mélyedést csinálok a közepén. Ebbe beleöntök 2,5 dl langyos tejet, rámorzsolok 2 dkg friss élesztőt, és hozzáadok 5 dkg olvasztott vajat. Robotgép dagasztókanalával elkezdem összedolgozni, közben hozzáadok még 1 teáskanál sót és tovább dagasztom. Amikor elválik az edény falától, a tésztát lisztezett deszkára teszem és most már kézzel, laza mozdulatokkal (nem erővel) sima tésztává dagasztom. Ez eddig kb. 10 perc! 
A tésztát visszateszem teszem a tálba, letakarom konyharuhával és a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát fél cm vastagra, kör alakúra nyújtom és 8 egyforma cikkre vágom (mintha tortát szeletelnék :) ). A darabok hosszabbik oldalától indulva feltekerem és a végét kicsit meghajlítom. Vékonyan libazsírral kikenek egy tepsit és a kifliket ráhelyezem, letakarom konyharuhával és 20 percet kelesztem. (Kezdő kelt tészta készítőknek, azért is jó zsírral kikenni a tepsit, mert biztos, hogy nem ragad a tepsibe a tészta.) 
A sütőt 180 fokra előmelegítem. 1 tojássárgáját 1 teáskanál vízzel felverem, és a megkelt kifliket megkenem vele, de vigyázok hogy kenés közben ne nyomjam össze őket. 
Sütőbe teszem és kb. 20 perc alatt megsütöm. És már kész is! A kihűlt kiflik lefagyaszthatóak. 

Tönköly vajas kifli


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése