2014. november 26., szerda

Hagyományos palacsinta (alaprecept)

Rengeteg palacsinta recept található, az alap palacsinta tészta százféleképpen variálható. Ma megkért egyik kolléganőm, hogy küldjek neki egy olyan receptet ami nem ragad, nem tapad, egyszerűen elkészíthető. Elővettem a közel 30 éves szakácskönyvem és a kérésnek eleget téve, íme a recept: 

Hagyományos palacsinta
Hozzávalók 12 darab normál méretű palacsintához: 

1 tojás, 1 kávéskanál barna cukor, 15 dkg tönkölybúza fehérliszt (lehet sima búzaliszt is), 3 dl tej, csipet só, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 0,5 dl napraforgóolaj, 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz.

A tojást elkeverem a cukorral, sóval. A szódabikarbónát belekeverem a lisztbe. A tojáshoz hozzáadom felváltva kisebb adagokba a lisztet és a tejet, közben jól kidolgozom, hogy csomós ne legyen. A tészta tejszínsűrűségű lesz, letakarom és fél órát pihentetem. 
A pihentetés után hozzáöntöm az olajat és az ásványvizet, majd jól összekeverem. A palacsinta sütőt forró felmelegítem, ha nem kerámia a sütő belseje, akkor enyhén minden palacsinta sütése előtt vékonyan megolajozom. Egy kisebb merőkanálnyit öntők a sütőbe, amikor kezd világosbarna lenni a palacsinta széle 

Hagyományos palacsinta

megfordítom és a másik felét is megsütöm. 

Hagyományos palacsinta 

A kihűlt palacsintákat lekvárral töltöttem meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése