A házi pékáruk illata és íze semmihez sem fogható, és ráadásul a kelt tészta készítése szerintem az egyik legegyszerűbb. Ha valaki első kelt tésztáját türelmesen megcsinálja, utána mindig imádni fogja. Ehhez adok most egy kis segítséget!
Tönköly vajas kifli |
30 dkg tönkölybúza fehérlisztet tálba szitálok, és kis mélyedést csinálok a közepén. Ebbe beleöntök 2,5 dl langyos tejet, rámorzsolok 2 dkg friss élesztőt, és hozzáadok 5 dkg olvasztott vajat. Robotgép dagasztókanalával elkezdem összedolgozni, közben hozzáadok még 1 teáskanál sót és tovább dagasztom. Amikor elválik az edény falától, a tésztát lisztezett deszkára teszem és most már kézzel, laza mozdulatokkal (nem erővel) sima tésztává dagasztom. Ez eddig kb. 10 perc!
A tésztát visszateszem teszem a tálba, letakarom konyharuhával és a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát fél cm vastagra, kör alakúra nyújtom és 8 egyforma cikkre vágom (mintha tortát szeletelnék :) ). A darabok hosszabbik oldalától indulva feltekerem és a végét kicsit meghajlítom. Vékonyan libazsírral kikenek egy tepsit és a kifliket ráhelyezem, letakarom konyharuhával és 20 percet kelesztem. (Kezdő kelt tészta készítőknek, azért is jó zsírral kikenni a tepsit, mert biztos, hogy nem ragad a tepsibe a tészta.)
A sütőt 180 fokra előmelegítem. 1 tojássárgáját 1 teáskanál vízzel felverem, és a megkelt kifliket megkenem vele, de vigyázok hogy kenés közben ne nyomjam össze őket.
Sütőbe teszem és kb. 20 perc alatt megsütöm. És már kész is! A kihűlt kiflik lefagyaszthatóak.
Tönköly vajas kifli |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése